FAQ per verzekeraar

Allianz overige vragen en antwoorden - PAWW

  • Waarom is er gekozen om medewerkers automatisch deel te laten nemen?
    De belangrijkste reden om dit te doen is dat we deze collectieve regeling éénmalig zonder aanvullende gezondheidseisen kunnen aanbieden. Na ingangsdatum is het niet mogelijk om je alsnog als deelnemer aan te melden. Om te voorkomen dat medewerkers buiten de boot vallen hebben we ervoor gekozen dat iedereen die in aanmerking komt voor de verzekering automatisch mee doet. De ervaring bij andere organisaties leert dat het merendeel van de medewerkers van dit aanbod gebruik wil maken. Voor de mensen die mee willen doen en voor de verzekering in aanmerking komen maken wij het makkelijk. Je hoeft geen actie te ondernemen. Uiteraard hebben medewerkers de keuze om niet mee te doen. Indien een medewerker niet meewil doen vragen we om hier bewust voor te kiezen en een verklaring te ondertekenen.
  • Waarom moet je een verklaring ondertekenen als je niet mee wilt doen?
    Niet mee doen aan de inkomensverzekering betekent kans op een forse inkomensdaling bij arbeidsongeschiktheid. We vragen medewerkers dan ook om heel bewust 'nee' te zeggen. Als bewijs dat je op de hoogte bent van de consequenties, dien je een afstandsverklaring te ondertekenen.   
     
  • Ik ben tussen de 35-100% arbeidsongeschikt verklaard, kan ik deelnemen?
    Nee, als je meer dan 35% arbeidsongeschikt bent verklaard kun je niet deelnemen aan de verzekering.

  • Ik verzuim (deels) wegens ziekte. Kan ik dan wel meedoen?
    Als je op ingangsdatum van de verzekering nog verzuimt wegens ziekte (of nog geen 28 dagen volledig bent hersteld), neem je nog niet direct deel aan de verzekering. Als je eenmaal 28 dagen volledig hersteld bent gemeld, word je alsnog aangemeld voor de verzekering door Fivoor, hier hoef je zelf geen actie voor te ondernemen. De premie wordt berekend vanaf het moment dat je opgenomen wordt in de verzekering. Wil je niet deelnemen na je herstelmelding, dan dien je van te voren afstand te doen van je rechten op deze verzekering.

  • Neem ik als stagiair(e), vakantiekracht of met een nul-uren contract ook deel aan de verzekering?
    Als je ook deelneemt aan de pensioenregeling en WIA-plichtig bent, neem je automatisch deel aan de verzekering.
  • Ik heb afstand gedaan, kan ik later alsnog deelnemen?
    Nee, het is bij Allianz niet mogelijk om na ingangsdatum van de verzekering alsnog deel te nemen.
  • Hoe zit het met de samenloop van de eventuele 'Private Aanvulling WW en WGA' (PAWW) vanuit de cao en de collectieve inkomensverzekering?
    Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (meer dan 35%) zorgt de collectieve inkomensverzekering van Allianz er voor dat jouw inkomen na afloop van de loongerelateerde uitkering (LGU van het UWV), wordt aangevuld tot minstens 70% van jouw oude salaris. Daarnaast heb je mogelijk ook nog recht op een eventuele aanvullende uitkering vanuit een Private Aanvulling WW en WGA (PAWW). Deze afspraak is gemaakt omdat de duur van de LGU door de overheid stapsgewijs is teruggebracht van maximaal 38 maanden in het verleden naar maximaal 24 maanden in 2019.
    Als Fivoor de PAWW aanbiedt en je deelneemt, dan zorgt de PAWW voor een aanvulling op jouw inkomen, die bovenop de aanvulling van de collectieve inkomensverzekering komt. De duur van de PAWW aanvulling is afhankelijk van het arbeidsverleden en loopt door tot maximaal 38 maanden. Jouw totale inkomen mag in die periode niet hoger zijn dan 100% van jouw oude loon. Mocht je met de aanvulling vanuit de PAWW wel boven de 100% van jouw oude loon komen, dan ontvang je een lagere aanvulling van de PAWW.
    Kijk voor meer informatie over de PAWW op de site https://spaww.nl/.

Lightbox Image