FAQ per verzekeraar

Loyalis overige vragen en antwoorden

  • Waarom is er gekozen om medewerkers automatisch deel te laten nemen? 
    Wij kunnen deze collectieve regeling éénmalig zonder aanvullende gezondheidseisen aanbieden. Na de ingangsdatum gelden er wel aanvullende gezondheidseisen en andere tarieven. Om te voorkomen dat medewerkers buiten de boot vallen hebben we ervoor gekozen dat iedereen die in aanmerking komt voor de verzekering automatisch mee doet. De ervaring bij andere organisaties leert dat het merendeel van de medewerkers van dit aanbod gebruik wil maken. Voor de mensen die mee willen doen en voor de verzekering in aanmerking komen maken wij het makkelijk. Je hoeft geen actie te ondernemen. Uiteraard hebben medewerkers de keuze om niet mee te doen. Indien een medewerker niet mee wil doen vragen we om hier bewust voor te kiezen en een afstandsverklaring te ondertekenen. 
  • Waarom moet je een afstandsverklaring ondertekenen als je niet mee wilt doen?
    Niet meedoen aan de inkomensverzekering betekent kans op een forse inkomensdaling bij arbeidsongeschiktheid. We vragen medewerkers dan ook om heel bewust 'nee' te zeggen. Als bewijs dat je op de hoogte bent van de consequenties, dien je een afstandsverklaring te ondertekenen.
  • Ik verzuim (deels) wegens ziekte. Kan ik dan wel meedoen?
    Als je op ingangsdatum van de verzekering nog verzuimt wegens ziekte (of nog geen 28 dagen volledig bent hersteld), val je nog niet onder de dekking van de verzekering. Als je eenmaal 28 dagen volledig hersteld bent, word je alsnog aangemeld voor de verzekering door Fluvium, hier hoef je zelf geen actie voor te ondernemen. Je betaalt wel vanaf de ingangsdatum van de verzekering de premie, om ervoor te zorgen dat je na jouw herstel zonder gezondheidsverklaring wordt geaccepteerd op de verzekering. 
  • Ik ben minder dan 35% arbeidsongeschikt verklaard. Kan ik meedoen aan de verzekering?
    Ook als je door het UWV minder dan 35% arbeidsongeschikt bent verklaard, neem je deel aan de verzekering. Daarbij is het voor de dekking wel van belang of je werkzaam bent in je oude functie of in een nieuwe functie:
    - Blijf je werkzaam in jouw oude functie volgens jouw oude arbeidsovereenkomst? Dan neem je deel aan de verzekering, maar is er alleen volledige dekking na 4 weken volledig herstel. Herstel je niet? Dan is er alleen dekking voor een andere ziekteoorzaak (5.12 van toelichting op Van Leeuwen Convenant).
    - Ben je werkzaam in een nieuwe functie met een nieuwe arbeidsovereenkomst (bedongen arbeid) en voer je de functie volledig uit? Dan val je volledig onder de dekking van de verzekering. Dit geldt ook als je werkzaam blijft in jouw oude functie, maar op basis van een nieuwe arbeidsovereenkomst. Ook als je in de toekomst eventueel uitvalt door dezelfde ziekteoorzaak, val je volledig onder de dekking van de verzekering voor alle oorzaken.
  • Ik ben tussen 35-100%  arbeidsongeschikt verklaard. Kan ik meedoen aan deze verzekering?
    Ook als je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent verklaard door het UWV en (eventueel) een uitkering van het UWV ontvangt, neem je automatisch deel aan de verzekering. Je bent echter alleen gedekt voor een toename in jouw arbeidsongeschiktheid door een nieuwe ziekteoorzaak (met uitzondering van psychische klachten). Als je niet wilt deelnemen aan de verzekering, dien je een afstandsverklaring in te vullen. 
  • Ik bereik binnen 5 jaar de AOW-leeftijd, is de verzekering nog interessant voor mij?
    Voor de dekking  gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid hoef je vanaf 5 jaar voor AOW-leeftijd geen premie meer te betalen. Dit komt omdat eventuele arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld na twee jaar ziekte. Daarna volgt een periode van loongerelateerde uitkering van het UWV. Gedurende de loongerelateerde uitkering ontvang je meestal geen uitkering vanuit de collectieve inkomensverzekering. De combinatie van deze twee perioden leidt er bij Loyalis toe dat je vanaf 5 jaar voor je AOW-leeftijd geen premie voor de verzekering bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid meer hoeft te betalen. Alleen in het geval dat je meer dat het maximum SV-loon van € 57.232,- (in 2020) verdient, bestaat de kans dat je ook tijdens de loongerelateerde periode een uitkering uit de collectieve inkomensverzekering ontvangt. Als dat van toepassing is, zal die uitkering ook worden gedaan, ook al betaal je geen premie meer. Jouw werkgever houdt bij wanneer je vijf jaar voor de AOW-leeftijd zit en zorgt dat er dan geen premie meer wordt ingehouden.
  • Ik heb afstand gedaan, kan ik later alsnog deelnemen?
    Als je eerder een afstandsverklaring hebt ondertekend en later toch wilt deelnemen aan de collectieve inkomensverzekering, dan ben je een zogenaamde ‘spijtoptant’. In dat geval kun je bij de verzekeraar een verzoek indienen om alsnog deel te nemen aan de verzekering. Hiertoe zal je eerst een aanmeldingsformulier in moeten vullen en naar Loyalis sturen. Vervolgens stuurt Loyalis jou vanuit de ReMedicalGroup een gezondheidsverklaring. Op basis van de  inhoud van deze verklaring zal de verzekeraar bepalen of je alsnog aan de verzekering kunt deelnemen en of er wellicht aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Dit is dus anders dan wanneer je direct per ingangsdatum/datum in dienst deelneemt aan de collectieve regeling; dan worden er geen gezondheidsvragen gesteld. Je kunt het aanmeldingsformulier opvragen bij de helpdesk, waarna je deze dient in te vullen en naar de verzekeraar dient te sturen. Je ontvangt van de verzekeraar bericht of je wel of niet alsnog kunt deelnemen aan de verzekering (en tegen welke voorwaarden). Pas als je kunt deelnemen aan de verzekering en je hiermee instemt, zal Fluvium worden geïnformeerd over jouw deelname.
  • Ik wil stoppen met de verzekering. Kan dat?
    Op elk gewenst moment kun je afstand doen van je recht op de collectieve verzekering door het invullen van een afstandsverklaring. Jouw afmelding zal zo spoedig mogelijk verwerkt worden waarna er geen premie meer ingehouden zal worden op je salaris.






Lightbox Image